AGNès GODARD X 2

Hun er ikke et kjent navn for alle, men i filmbransjen er Agnès Godard (f.1951) en respektert og ettertraktet fotograf. Hun har bl.a. gjort mye av fotoarbeidet på suksessfilmer som Paris, Texas (1984) og Lidenskapens vinger (1987) av Wim Wenders.

Godard tok sin utdanning ved filmskolen i Paris (La Femis). Hun har også lært mye av sin far, som etterlot seg 4-5000 fotografier da han døde. Bildene viste en stor kjærlighet til mennesker, landskap og natur. Hennes første jobb som filmfotograf var på Wim Wenders’ film Room 666 (1982). I det prosjektet ble hun kjent med regissør Claire Denis, som den gangen jobbet som regiassistent for Wenders. Dette
resulterte i et 30 år langt samarbeid mellom Agnes Godard og Claire Denis.

En av mange filmer som de har gjort sammen er Beau Travail (1999) som er en av 90-tallets mest eksperimentelle og kritikerroste filmer. Det er særlig fotoarbeidet på filmen som trekkes frem. Godard har mottatt flere priser, bl.a. César-prisen og Pierre Agéniux Tribute under filmfestivalen i Cannes. Sistnevnte pris gis til store filmfotografer som har hatt betydning for filmhistorien.

Høstens filmer med foto av Agnès Godard:
BEAUV TRAVAIL – 21. september
PARIS, TEXAS – 8. desember