Om Cinemateket

Cinemateket i Kristiansand viser film 2-4 ganger i uken. Publikum er i alle aldre og fra hele Agder. Her får du både nye kinofilmer og gamle favoritter fra hele filmhistorien. Vi har førsteklasses digitalt kinoutstyr og eldre maskiner til analoge filmruller. Cinemateket startet opp i 2008 og viser film i det gamle kinobygget Aladdin.

Inngang
Billett kr. 80,- pr. film (hvis ikke annet er oppgitt)
Aldersgrense: 16 år / noen få 18 år, i så fall står det øverst i omtalen.
Adresse: Kongensgate 6, Kristiansand (Aladdin Kulturhus)

Baren
Cinemateket har bar på alle filmvisninger. Den åpner en halvtime før hver visning. Vi holder åpent til 22.00 etter filmene, så lenge det er folk (eller lengre på spesialvisninger). Alltid gratis kaffe og te! Vi har ikke kiosk, ta med det dere trenger.

Billettsalg
Nettsalg av billetter: Tikkio – Cinemateket i Kristiansand
Vi har også kasse (kort og kontant)

Visninger/saler
Cinemateket har 80-90 visninger i året, 2-4 hver uke (utenom sommer og jul)
To saler: BLÅ SAL med 172 seter / RØD SAL med 82 seter 
Teknisk utstyr: Digitale 4K/2K projektorer + 4 analoge kinomaskiner
(helt rå lyd på nye filmer)

Hvem er Cinemateket for?
Publikum er alle typer folk mellom 16 og 100 år. Cinemateket er et uhøytidelig tilbud for alle som liker å se film på stort lerret. Supervariert program!

Hva er forskjellen på en filmklubb og et cinematek?
Norge har 7 cinemateker, og cirka 80 filmklubber. Filmklubbene drives på frivillig basis og kan oppstå i ulike varianter. Cinematekene har ansatte og drives profesjonelt, på oppdrag fra staten. Dette er levende museer for film, som skal ivareta en del av statens målsettinger på filmfeltet. Cinematekene har et mye større repertoar fordi vi får film fra både utlandet og Norge. Vi har også en unik tilgang til landets enorme filmlager på Nasjonalbiblioteket, som har omkring 10.000 titler på filmrull. Kristiansand Filmklubb (1961-2010) var en av pådriverne for å opprette Cinemateket i Kristiansand (fra 2008).

Helt unikt på Aladdin
Aladdin er ett av svært få steder i landet som har bevart sitt visningsutstyr for analoge filmruller. Det er mange som ikke vet hvor unikt dette er! Når alle landets kinoer ble digitalisert i 2010 ble de pålagt å kaste/kvitte seg med alt av analogt utstyr. Derfor finnes det i dag nesten ikke utstyr igjen for visning av filmruller, men på Aladdin har vi både det aller nyeste innen moderne digital kinoteknikk og lyd, og fremvisere som snurrer film på gamlemåten. Det gir fantastiske muligheter. Både analog og digital film har sine ulike fortrinn, og det er knall å kunne oppleve begge deler. Cinemateket holder også liv i maskinistfaget, som er av stor kulturhistorisk verdi og som gjør at landets filmskatter på rull kan komme til sin rett.

Hvor kommer filmene fra?

Mange av filmene kommer fra Norges nasjonale filmlager (over 10.000 filmer på rull). Cinematekene er stort sett de eneste som har tilgang på disse skattene og har kompetanse til å vise dem (Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø og Kristiansand). I tillegg skaffer vi nye, spennende filmer fra utlandet som ikke kommer igjennom nåløyet på norske kinoer. Vi viser også gamle klassikere som er restaurert og digitalisert. En del av filmene kommer fra Norsk Filmklubbforbund, Arthaus eller andre norske distributører.

Cinematekenes rolle
Landets syv cinemateker jobber på oppdrag for staten og har som hovedoppgave å tilgjengeliggjøre filmarven for folk. Cinematekene har en viktig museumsfunksjon og sørger for at filmkunst (som ellers bare ville vært lagret bort) kommer til sin rett i en kinosal. Samtidig skal vi også ta pulsen på det som skjer i filmverdenen i dag og fange opp nye, spennende filmer som ikke kommer gjennom nåløyet på vanlig kino. Cinematekene tilbyr også nyrestaurerte klassikere på digital kinokopi, som vises i alle de syv byene (Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø, Kristiansand, Stavanger, Lillehammer).

Samarbeid med Sørlandets filmmiljø og kulturliv
Ta gjerne kontakt angående samarbeidsprosjekter! Cinemateket samarbeider med en lang rekke institusjoner og organisasjoner i kulturlivet. Cinemateket er også til for filmskaperne, og vi har egne konsepter som fremmer lokal film og legger til rette for visning og testing av nye kino-/festivalfilmer.

Bakgrunn og ledelse
Cinemateket i Kristiansand er en organisasjon med utspring i Sørlandets TV- og filmforening/STOFF, Kristiansand Filmklubb og Kristiansand Internasjonale Barnefilmfestival. Cinemateket ble opprettet i 2008, og drives av en daglig leder i 100% stilling. Styret består av representanter fra Sørnorsk Filmsenter, Barnefilmfestivalen og andre filminteresserte.

Daglig leder: Janne Molberg
Konsulenter/teknikere: John Christian Gulliksen, Helge S. Bergstad, Jon Lunde.
Styreleder: Danckert Monrad Krohn
Styremedlemmer: Jon Puntervold, Mai Linn Tronstad og Kristian Røssaak

Offentlig støtte
Cinemateket er statsstøttet via Norsk Filminstitutt og kommunalt støttet av Kristiansand kommune. Uten disse betydelige støttespillerne hadde det ikke vært mulig å drive cinematek. Vi takker!