Om Cinemateket

Filmopplevelsene du ikke får andre steder!

Bildet er fra byens lille "cinema paradiso" - det fantastiske maskinrommet på Cinemateket

Cinemateket i Kristiansand viser film 2-3 ganger i uken, og publikum er i alle aldre og fra hele Agder. Her får du både helt nye kinofilmer og gamle favoritter fra hele filmhistorien. Cinemateket startet opp i 2008 og viser film i det gamle kinobygget Aladdin.

Inngang
Billett kr. 70,- pr. film (hvis ikke annet er oppgitt)
Aldersgrense: 16 år / noen få 18 år, i så fall står det øverst i omtalen.
Noen få visninger har spesialpris eller er gratis, da står det oppgitt på arrangementet.
Adresse: Kongensgate 6, Kristiansand (Aladdin Kulturhus)

Baren
Cinemateket har bar på alle visninger nå. Den åpner når døren åpner, en halvtime før hver visning. Vi prøver å holde åpent til 22.00 etter filmene (eller lengre på spesialvisninger) – så lenge det er folk.

Billettsalg / åpen foajé
Billettsalget er både på døra og på nettet (billettlinken er øverst i hver filmomtale). Hvis du sliter med nettkjøp, her er en liten billettoppskrift. Dørene åpner en halvtime før film, med gratis kaffe og te og litt musikk på anlegget – kom gjerne og heng litt i den koselige foajéen! Vi har ikke kiosk, men publikum kan ta med seg snop og drikke selv. Medbragt mat er tillatt i foajeen før film! På enkelte visninger har vi også BAR/skjenkebevilling (da står det på eventene og i nyhetsbrev).

Visninger og sidearrangementer
Filmene vises på Aladdin, byens gamle kinobygg. Her er det 2 saler, med 82 og 162 seter. Aladdin er ett av få steder i landet som fremdeles har utstyr for analoge filmruller – og samtidig helt nytt kinoutstyr for digital film. Cinemateket har 80-90 visninger i året, i tillegg til ulike sidearrangementer. I tillegg er Cinemateket medarrangør  på FilmfestUNG / Barnefilmfestivalen. Cinemateket bidrar også teknisk på filmvisninger i andres regi, når de leier lokale på Aladdin.

Hvem er Cinemateket for?
Publikum er alle mulige folk mellom 16 og 100 år. Cinemateket er et uhøytidelig tilbud for alle som liker å se film på stort lerret. Vi har et variert program hvor alle kan finne noe spennende – ikke bare filmnerder og filmvitere, men alle! Man trenger ikke kunne noe om film for å komme, og de fleste filmene blir introdusert kort. Cinemateket er for de som vil oppdage noe nytt eller se gamle filmfavoritter om igjen på kino. Det er for de som synes at filmruller og gamle kinosaler har en egen magi, eller for de som foretrekker det aller nyeste og feteste innen digital film.

Hva er forskjellen på en filmklubb og et cinematek?
Norge har 7 cinemateker, omkring 60 filmklubber og 20 barnefilmklubber. Filmklubbene er drevet på frivillig basis og kan oppstå i mange ulike varianter. Cinematekene drives profesjonelt på oppdrag fra staten, med minst én fast ansatt som skal ivareta en del av statens målsettinger på filmfeltet. Både cinematekene og filmklubbene leier film fra norske filmbyråer og Norsk Filmklubbforbund. Men cinematekene har et større repertoar fordi vi i tillegg har mye utenlandsimport og ikke minst en unik tilgang til landets enorme filmlager på Nasjonalbiblioteket, som har omkring 7000 titler på filmrull. Kristiansand Filmklubb (1961-2010) var en av pådriverne for å opprette Cinemateket i Kristiansand (fra 2008).

Helt unikt på Aladdin
Aladdin er ett av svært få steder i landet som har bevart sitt visningsutstyr for analoge filmruller. Det er mange som ikke vet hvor unikt dette er. Når alle landets kinoer ble digitalisert i 2010 ble det røsket ut gammelt utstyr og kastet i massevis. Derfor finnes det i dag nesten ikke utstyr igjen for visning av filmruller, men på Aladdin har vi både det aller nyeste innen moderne digital kinoteknikk og fremvisere som snurrer film på gamlemåten. Det gir fantastiske muligheter. Både analog og digital film har sine ulike fortrinn, og det er knall å kunne oppleve begge deler. Cinemateket holder også liv i maskinistfaget, som er av stor kulturhistorisk verdi og som gjør at landets nasjonallager av (over 7000) filmskatter på rull kan komme til sin rett.

Hvor kommer filmene fra?

Mange av filmene kommer fra Norges nasjonale filmlager (over 7000 filmer på rull). Cinematekene er stort sett de eneste som har tilgang på disse skattene og har kompetanse til å vise dem (Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø og Kristiansand). I tillegg skaffer vi nye, spennende filmer fra utlandet som ikke kommer igjennom nåløyet på norske kinoer. Vi viser også gamle klassikere som er restaurert og digitalisert. En del av filmene kommer fra Norsk Filmklubbforbund, Arthaus eller andre norske distributører.

Cinematekenes rolle
Landets syv cinemateker jobber på oppdrag for staten og har som hovedoppgave å tilgjengeliggjøre filmarven for folk. Cinematekene har en viktig museumsfunksjon og sørger for at filmkunst (som ellers bare ville vært lagret bort) kommer til sin rett i en kinosal. Samtidig skal vi også ta pulsen på det som skjer i filmverdenen i dag og fange opp nye, spennende filmer som ikke kommer gjennom nåløyet på vanlig kino. Cinematekene tilbyr også nyrestaurerte klassikere på digital kinokopi, som vises i fellesskap samtidig i de syv byene (Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø, Kristiansand, Stavanger, Lillehammer).

Samarbeid med Sørlandets filmmiljø og kulturliv
Ta gjerne kontakt angående samarbeidsprosjekter! Cinemateket samarbeider med en lang rekke institusjoner og organisasjoner i kulturlivet, og stadig dukker nye prosjekter opp. Cinemateket er også til for filmskaperne, og vi har egne konsepter som fremmer lokal film og legger til rette for visning og testing av nye kino-/festivalfilmer.

Bakgrunn og ledelse
Cinemateket i Kristiansand er en organisasjon med utspring i Sørlandets TV- og filmforening/STOFF, Kristiansand Filmklubb og Kristiansand Internasjonale Barnefilmfestival. Cinemateket ble opprettet i 2008, og drives av en daglig leder i 100% stilling. Styret består av 3 representanter fra Sørnorsk Filmsenter, Barnefilmfestivalen og STOFF.

Daglig leder: Janne Molberg / vikar Knut Jagels
Styreleder: Kristian Landmark
Styremedlemmer: Danckert Monrad Krohn,  Mai Linn Tronstad og Jon Puntervold.

Offentlig støtte
Cinemateket er statsstøttet via Norsk Filminstitutt og kommunalt støttet av Kristiansand kommune. Uten disse betydelige støttespillerne hadde det ikke vært mulig å drive cinematek. Vi takker!