MICHELANGELO ANTONIONI x 2

Michelangelo Antonioni (1912-2007) vokste opp i en middelklassefamilie i Ferrara, Italia. Han studerte økonomi og handel i Bolagna, men var nok mer opptatt av hobbyene sine: kunstmaling og ymse tekster han skrev til lokal-
avisa. I 1939 dro han til Roma for å studere regi ved School of Cinema. I hovedstaden var han også skribent for et filmmagasin ved siden av studiene.

Antonioni var en modernistisk filmskaper av rang. Hans stilfulle og coole filmer har inspirert mange nålevende regissører, og han ble tildelt en æres-Oscar i 1995. Han har bidratt til modernismen i europeisk film med en rekke filmer hvor estetikken, mer enn handlingen, illustrerer menneskets ensomhet og fremmedgjøring. Det vakre og bisarre går hånd i hånd.

Hans største suksess var trilogien L’Avventura, La Notte og L’Eclisse (1960-62), som han vant flere gjeve priser for. Dette gjorde ham internasjonalt annerkjent, og han fikk mulighet til å jobbe utenlands. Blow-Up (1966) ble laget i England og Zabriskie Point (1970) i Hollywood. Han fikk et hjerneslag på midten av åttitallet som hemmet hans produktivitet. Han døde 94 år gammel i Roma i 2007, tilfeldigvis på samme dato som Ingmar Bergman.

NATTEN – 1. mars
BLOW-UP – 19. april