GAVEPAKKE: DAVID LYNCH & OZ

I et intervju fra 2001 sier David Lynch “there is not a day that goes by that I don’t think about The Wizard of Oz”. Den gamle klassikeren preger som kjent nesten alt han gjør, fra den første kortfilmen The Alphabet, til hans siste serier og filmer. I vårens program skal vi se nærmere på denne enorme inspirasjonskilden. Symbiosen mellom Lynch og Oz.

Vi viser Trollmannen fra Oz (inspirasjonskilden fra 1939), Lynch-filmene Mulholland Drive (2001) og Wild At Heart (1990) som har mange Oz-referanser, og så har vi fått tak i den nye dokumentaren Lynch/Oz (2022) og tilslutt får du en creepy gavepakke med Lynch sine tidlige kortfilmer, blant annet The Alphabet (1968).

Røde sko, the wicked witch, yellow brick road, den blå esken, drømmer og parallelle univers. Lynch henter stadig elementer fra Oz. Han liker også å utfordre tradisjoner og regler for “god film”. Snu ting opp ned, riste av seg forventninger, følge drømmene og fange idéene som kommer spontant. Han har stor sans for estetikken til analog film og lavdefinisjonskameraer, og bruker ofte gamle teknikker for å skape rett stemning. Den geniale Lynch-stemningen, som er komplett umulig å plassere i en bestemt sjanger.