EDWARD NORTON x 2

LURING MED MANGE ANSIKTER. Edvard Norton (f. 1969) vokste opp i Boston og var en lynintelligent og seriøs liten gutt. I en alder av fem år var han fast bestemt på å bli skuespiller. Noen få år senere var han med i stykket “Annie Get Your Gun” på Columbia School for Theatrical Arts, og ryktet sier at han stilte veslevoksne spørsmål som “What is my objective in this scene?” i en alder av åtte år.

Han fortsatte med teater til han gikk ut av high school. Da tok han en pause for å studere astronomi, historie og japansk. Han bodde og jobbet i Japan en periode før han i 1994 bestemte seg for å bruke all energi på skuespill. Allerede i sin første spillefilm Primal Fear (1996) gjorde han det stort, og mottok en Golde Globe pris og en Oscar-nominasjon for sin strålende birolle. Men det var hans sterke og intense hovedrolleprestasjoner i American History X (1998) og Fight Club (1999) som virkelig satte ham på kartet som en av de store i Hollywood.

I senere tid har vi sett ham i filmer som Illusjonisten (2006), The Incredible Hulk (2008), The Grand Budapest Hotel (2014) og Birdman (2014). På Cinemateket i vår får du de to første storfilmene hans, og begge vises på god gammel analog filmrull. Stas!

FIGHT CLUB  – 26. januar
AMERICAN HISTORY X – 19. april