Alt om Eva

Underholdende mesterskap i kynisme og selskapelig drittkasting. I Hollywood har handling alltid rangert høyere enn dialog. Med grunnregel “don’t tell it, show it” har filmer med dialogen som den viktigste bærebjelken ofte vært lite påaktet. Den meget pratsomme Alt om Eva er et lysende unntak, som gikk hjem både hos publikum og kritikerne.

Filmen er virkelig et mer enn to timer langt mesterskap i sleivete bemerkninger, selskapelig drittkasting og drepende sarkasmer. Den utspiller seg i teatermiljøet på Broadway med en omgangstone der smilende, lavtflyvende fornærmelser blander seg musikalsk med klirringen i Martiniglass. Vi møter den aldrende teaterstjernen Margo Channing (Bette Davis), den kyniske teaterkritikeren Addison de Witt (George Sanders) og en rekke andre mer eller mindre prominente teaterskikkelser, som samles i anledning en fest for den store stjernen. Festen blir en oppvisning i sitatvennlige sarkastiske one-liners, og før kvelden er omme skal alle få føle skarpe tunger. Mankiewicz’ dialog er meget utstudert og artikulert, og temperaturen er høy.

Alt om Eva er en svært underholdende film, en film for dem som liker kynismen best av alle -ismer. Rekordmange oscarnominasjoner  (14) og seks Oscar. Blant annet ble dette den tredje Oscar til kostymedesigneren Edith Head, som skulle få 35 nominasjoner og åtte Oscar i løpet av sin lange karriere.

 

Originaltittel: All About Eve
Land: USA
År: 1950
Med: Bette Davis, Anne Baxter, George Sanders, Gary Merrill, Marilyn Monroe
Lengde: 138 min.
Tale: Engelsk
Tekst: Uten