Aske og diamanter

Aske og diamanter var Andrzej Wajdas gjennombruddsfilm også i vesten og var med og skapte den polske filmbølgen i tøværet i øst etter Stalins død. En formfullendt film der hovedpersonen Maciek spilt av den polske «James Dean», Zbigniew Cybulski, må forholde seg til et politisk begrunnet drapsoppdrag i timene før annen verdenskrig slutter

 

Mai 1945. Tyskerne er i ferd med å kapitulere i Polen, interne kamper blant motstandsfolk er i gang, og partisanen Macieks oppdrag om å drepe en kommunistisk leder mislykkes i første omgang og tilfeldige arbeidere dør i stedet. I møtet med barpiken Christina oppstår muligheten for et annet liv enn krig og drap. Wajda sier selv: «Til tonene av tango og blues leter filmens helt, Maciek, etter et svar på hvordan han skal leve videre, hvordan han skal legge fortiden bak seg og befri seg fra soldatens evige dilemma. Skal han ta ordrer eller tenke selv?»

Filmen er et eksistensialistisk drama som også henter inspirasjon fra den amerikanske beatgenerasjonens frihetstrang i satt inn i en genuint polsk setting. Hamlet og James Dean, den tvilende, desillusjonerte, opprørske unge mann er aldri skildret bedre på film enn i dette formsikre mesterverket. Behandlingen av lys og skygge i en fotografering som overgår det meste, gjør dette til en av femtitallets store filmer.

 

Originaltittel: Popiól i diament
Land: Polen
År: 1958
Med: Zbigniew Cybulski, Ewa Krzyzanowska, Adam Pawlikowski
Lengde: 106 min.
Tale: Polsk
Tekst: Engelsk