Badlands

I mai i år vant filmen The Tree of Life den prestisjetunge Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes. Filmen er regissert av Terrence Malick, en hemmelighetsfull mann som kun har laget fire andre spillefilmer i sine over 40 år som regissør. Malick er kjent for å være perfeksjonist, han skriver manus til filmene sine selv og har full kontroll over alle aspekter ved produksjonen. Resultatet er (til nå) fire mesterverk som ofte figurerer på lister over de beste verkene i filmhistorien, og som Cinemateket skal vise nå i høst.

Malicks første film, Badlands, er inspirert av en sann historie. 15 år gamle Holly blir kjæreste med ti år eldre Kit, selvfølgelig mot sin fars vilje. De rømmer, og det blir en blodig, men samtidig – i alle fall i Hollys øyne – romantisk reise. Kit føler en slags rett til å gjøre de lovbruddene han vil. Hans mål i livet er å gjøre noe han vil huskes for.
Badlands er et ungdomsopprør på helt ville veier. Paret på rømmen portretteres med en viss distanse fra Malicks side, og rammes inn av regissørens nydelige bilder av den voldsomme, men vakre naturen rundt dem. Fra de bor i et trehus i skogen til de driver rundt i støvet og ørkenen i Badlands-landskapet i Sør-Dakota gis omgivelsene like mye oppmerksomhet som selve handlingen.

 

Originaltittel: Badlands
Land: USA
År: 1973
Med: Martin Sheen, Sissy Spacek, Warren Oates, Ramon Bieri
Lengde: 94 min.
Tale: Engelsk
Tekst: Norsk