Blikktrommen

Blikktrommen, fabelen etter Günter Grass’ roman om Oskar som tre år gammel beslutter å slutte å vokse, er en av de aller mest vellykkede romanfilmatiseringene i filmhistorien. Nå har Schlöndorff 30 år senere ferdiggjort filmen som den opprinnelig var tenkt, med 20 minutter ekstra scener som var klippet bort i 1979.

Oskar har gjennomskuet de voksne, og bestemmer seg for å slutte å vokse. Med blikktrommen som kommunikasjonsmiddel og sin glassknusende stemme som våpen, observerer han med sitt infame blikk de voksne hykleri mens det tyske riket vokser seg sterkt på 1930-tallet. Stedet er Danzig, den tyske enklaven i øst, og miljøet er småborgerskapet der under nazismens frammarsj.

Filmen var en kjempesuksess hos kritikere og publikum med Gullpalme, Oscar og 18 års aldersgrense i Norge. Den gikk også en liten evighet på kino i Oslo. Den kombinerer minneverdige skuespillerprestasjoner, ikke minst tolvåringen David Bennent som Oskar, med Grass’ og Schlöndorffs fantasifulle skråblikk på tysk historie i første halvdel av århundret. Og ikke minst – dette er stadig en svært underholdende film. Dette er også en film der enkeltscener sitter spikret i hodet når du har sett dem, og kan kalles fram på stikkord: unnfangelse på flukt under vide skjørt, nazimøte trommet til kaos, bruspulversex, ål i hestehode!

 

Originaltittel: Die Blechtrommel
Land: Vest-Tyskland
År: 1979
Med: David Bennent, Mario Adorf, Angela Winkler, Daniel Olbrychski
Lengde: 162 min.
Tale: Tysk
Tekst: Engelsk