CARAVAGGIO – [kunst/film]

Tilda Swinton i sin første filmrolle! Dette er Derek Jarmans avantgardeportrett av den omstridte maleren Caravaggio, som både malte og levde livet sitt med en voldsom intensitet.

Baren er åpen før og etter film!
KUNST/FILM-visningene er et samarbeid mellom Agder Kunstsenter, Norske Billedkunstnere Agder og Cinemateket.

Med skarp og iblant provoserende realisme malte Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571 – 1610) alt fra portretter til halshugginger, og han brukte gjerne gategutter eller prostituerte som modeller. Kritikerne i samtiden mente bildene var avskyelige og vulgære, men han fikk enorm betydning for spansk malerkunst, for maleren Rembrandt og mange italienske malere.

Filmen bygger på renessansemaleren Caravaggios liv, men er samtidig en ganske fri tolkning fra regissørens side. På grunn av barokkmalerens utallige portretter av vakre menn har Caravaggio i dag blitt et ikon for homofile, uten at man egentlig vet noe sikkert om hans kjærlighetsliv. Jarman mottok med Caravaggio Sølvbjørnen i Berlin for “outstanding single achievement”.

TILDA SWINTON OG DEREK JARMAN
Caravaggio var Jarman’s første filmprosjekt med Tilda Swinton og det var også hennes første filmrolle. Jarman og Swinton var uadskillelige venner. De var soulmates og elsket hverandres intellekt. De gjorde hele syv filmer sammen før han døde. “I remember Derek meeting her and saying ‘I’ve found her!” har Sarah Radclyffe sagt, som produserte Caravaggio.

DEREK JARMAN
Artikkel om Derek Jarman kommer!

FILMFAKTA
Regi: Derek Jarman, UK 1986.
Med: Nigel Terry, Sean Bean, Tilda Swinton. 93 min.
Eng tale/tekst. Format: dvd (eneste tillgjengelige format).