De ubestikkelige

Blant de utallige amerikanske gangster- og mafiafilmer er Brian De Palmas Chicago-drama fra 1987 en svært vellaget og underholdende film. Et stjernelag av skuespillere topper opplevelsen.

Eliot Ness (Costner), spesialagent fra finansdepartementet blir sendt til Chicago der alkoholforbudslovene på 1920-tallet skapte et godt grunnlag for organisert kriminalitet, der i byen dominert av den karismatiske erkegangsteren Al Capone (De Niro). Han kontrollerte byen og hadde de fleste opp til borgermesteren på sin bestikkelsesliste. På grunn av utbredt korrupsjon i politiet mislykkes Ness i første omgang. Møtet med den eldre politimannen Malone (Connery) skaper ny dynamikk og sammen bygger de opp en liten gruppe ”ubestikkelige”, som utfordrer Capone med hans egne voldelige midler. Som kjent endte historien i virkeligheten med at Al Capone ble dømt til 11 års fengsel for skatteunndragelser. Filmen bygger, naturligvis med en del hollywoodsk tilpasning, relativt trofast på de virkelige hendelsene i Chicago i 1929-31.

Minneverdig er filmen også for De Palmas elegante kopi av den berømte odessatrappscenen fra Eisensteins Panserkrysseren Potemkin (1925).

 

 

Originaltittel: The Untouchables
Land: USA
År: 1987
Med: Kevin Costner, Sean Connery, Charles Martin Smith, Andy Garcia, Robert De Niro
Lengde: 120 min.
Tale: Engelsk
Tekst: Norsk