Doktor Zhivago

Storslått episk fortelling, visuelt blendende film og et intenst romantisk drama. Doktor Zhivago ble en av tidenes kassasuksesser, og befestet David Leans ry som storfilmens mester. Dette er filmen som favner det hele: Med Russland som bakteppe, gjennom verdenskrig og revolusjon, og i Freddie Youngs slående vakre bildekomposisjoner, er dette allikevel først og fremst historien om Jurji og Lara og deres kjærlighet.

David Lean hadde nettopp hatt kjempesuksess med Lawrence of Arabia, og i Boris Pasternaks nobelprisvinnende roman ”Doktor Zhivago” fant han nytt stoff for de brede lerreter og de lange filmer. Igjen viste han sitt talent for episke filmfortellinger, og filmen ble umiddelbart en publikumsfavoritt. Lean klarer å utnytte sitt grep om det storslåtte enten det er landskap, massakrer eller de store, store følelsene, men balansere likevel mot den historiske bakgrunnen. Dette er en film som er som skapt for 70mm-formatet, i denne visningen nyrestaurert og presentert i 4K. Tittelrollen gjorde Omar Sharif til en megastjerne.

Filmen fikk stor oppmerksomhet også hos kritikerne selv om det var innvendinger mot de mange endringene fra Pasternaks roman. Den ble nominert til ti oscarstatuetter og vant fem, blant annet for Freddie Youngs blendende foto og Maurice Jarres romantiske musikk som topper seg i det kjente Laras tema.

Originaltittel Doctor Zhivago
Land: USA
År: 1965
Med: Omar Sharif, Julie Christie, Geraldine Chaplin, Rod Steiger, Alec Guinness, Klaus Kinski
Lengde: 201 min
Tale: Engelsk
Tekst: Utekstet