DOWN BY LAW

John Lurie og Tom Waits – som Zack og Jack – er henholdsvis hardkokt, ignorant hallik og forhenværende DJ med knuste plater og knust hjerte. Begge har mer eller mindre uforskyldt havnet i fengsel og må dele celle. Den siste, en italiener (Roberto Benigni) som ikke lar manglende engelsk-kunnskaper begrense pratesyken sin, gjør sitt beste for å opprettholde freden mellom de andre to mens de prøver å finne en måte å unnslippe.

Jim Jarmusch eksperimenterer som vanlig med filmmediet, og der mange fengselsfilmer fokuserer på hvordan selve flukten skal foregå er forholdet mellom de tre fengselskameratene det viktigste i Down by Law. Filmen har utsøkte bilder i sorthvitt, et fabelaktig samspill mellom tre store skuespillere som er som skapt for hverandre og en behagelig, avslappet off-beat humor. Historien om de tre fangene på rømmen i et ingenmannsland, har blitt en moderne klassiker.

The excitement (of Down by Law) comes from the realization that we are seeing a true film maker at work, using film to create a narrative that couldn’t exist on the stage or the printed page of a novel. – New York Times

FILMFAKTA
Regi: Jim Jarmusch, USA/Tyskland 1986.
Med: Tom Waits, John Lurie, Roberto Benigni, Nicoletta Braschi.
107 min. Engelsk tale, norsk tekst. Format: Digital film.
IMDb: DOWN BY LAW