EN DUE SATT PÅ EN GREN OG FUNDERTE OVER TILVÆRELSEN

Allerede i tittelen merker man kombinasjonen av alvor og humor som preger Roy Anderssons filmer. Enkeltscenene i filmen holdes sammen av to menn som forsøker å selge tulleartikler til lekebutikker, og som beveger seg gjennom tid og rom fra gammeltestamentlig tid til nåtid. Enkelte scener er herlig absurde. Et eksempel er sekvensen hvor en mann dør på ei ferje og den umiddelbare problemstillingen blir hva som skal skje med maten og ølen han har kjøpt. Andersson formidler lyse og mørke stunder i vår eksistens, og det er en film som i den kjølige estetikken utstråler varme.

Han har selv sagt at det er en film om det lille mennesket, som representerer oss alle. Filmen er den tredje delen av det Roy Andersson kaller «En trilogi om å være menneske», men den kan fint sees uavhengig av de andre. Trilogien startet med klassikeren Sanger fra andre etasje (2000) og fortsatte med Du levende (2007). En due satt på en gren ble vinneren av hovedprisen, Gulløven, ved filmfestivalen i Venezia i 2014.

EINAR GULDVOG STAALESEN ANBEFALER
Roy Anderssons to filmer som vises i høst er blant favorittene til Einar Guldvog Staalesen. Han er filmkritiker og tidligere NRK-journalist, mest kjent som programleder for filmmagasinet «Mørkets opplevelser» og filmkritiker i «Kulturnytt» i NRK P2. Han gir oss en kort innledning før begge filmene.

FILMFAKTA
Regi: Roy Andersson, Sverige 2014.
Med: Holger Andersson, Nils Westblom, Viktor Gyllenberg.
101 min. Svensk tale, norsk tekst. Format: Digital kinofilm.
IMDb: EN DUE SATT PÅ EN GREN OG FUNDERTE OVER TILVÆRELSEN