ENTER THE DRAGON

Hva med litt grasiøs, velkoreografert vold og en mann som flyr gjennom luften? Kampsportfilm kan være en visuell nytelse, og for mange startet det med Enter the Dragon og Bruce Lee.

For en del stoppet det også der. Men denne kvelden skal vi uansett bringe den gamle helten ut til folket og opp på det store lerretet, i en nyrestaurert digital versjon.

Kampsport har i alle tider vært en viktig del av kinesisk historie, kultur og ikke minst film. Det var hovedsakelig wuxia-sjangeren, historiske filmer om store kinesiske krigere, som brukte kampsport som sentrale elementer av fortellingen. På syttitallet ble filmene satt til nåtiden, og ble mørkere og mer voldelige. Disse filmene ble enormt populære i østen, og ingen enkeltperson var mer ansvarlig for dette enn Bruce Lee. Han var kjent blant amerikanere for sin rolle som Kato i TV-serien Green Hornet (1966), men det var Hongkong-filmene The Big Boss (1971), Fist of Fury (1972) og Way of the Dragon (1972) som virkelig etablerte Lee som en stor stjerne. Disse filmene ble også lagt merke til av amerikanerne, og Hollywood var ikke sene til å utnytte Lees voksende stjernestatus.

Hongkong og Hollywood
Enter the Dragon ble det første samarbeidsprosjektet mellom Hongkong og Hollywood noensinne. Plottet er enkelt: Britiske myndigheter gir Shaolin-munken Lee i oppdrag å infiltrere kampsportturneringen til den onde narkobaronen Han. Sammen med to amerikanere må han slå og sparke seg gjennom en horde av fiender. En av grunnene til at filmen blir ansett som den ultimate i sin sjanger, er dens blanding av to verdener. Den var unik ved at den ikke bare hadde en kinesisk helt, men også to amerikanere. Dette var svært uvanlig for denne ellers veldig nasjonalistiske sjangeren, som ofte prøvde å stille vesten i et dårlig lys. Det er også merkbart at plottet er som i en slags østlig James Bond-film, med den onde Han som et klassisk eksempel på en typisk Bond-skurk.

Bruce Lee over alle
Men det var selvsagt stjernen selv som var den største grunnen til at filmen ble en suksess. Bruce Lees naturlige karisma, kombinert med et utrolig talent for kung-fu, får ham til å overskygge alt annet ved produksjonen. Da han på mystisk vis døde tre uker før filmens premiere, ble han samtidig etablert som verdensstjerne. Han formet nærmest egenhendig vestens oppfatning av kung-fu og kampsport, og på syttitallet var det få gutterom uten en plakat av Bruce Lee med nunchaku i hånd. Filmen ble etterfulgt av en haug med imitatorer, både i østen og vesten. Stjerner som Jet Li og Jackie Chan (som har en ørliten rolle som stuntmann i filmen) førte kung-fu-sjangeren videre, men ingen vil noen gang toppe Bruce Lee.

[youtube_sc url= https://www.youtube.com/watch?v=81jCPIag4KA&w=500]

FILMFAKTA
Regi: Robert Clouse, USA/Hongkong 1973
Med: Bruce Lee, John Saxon, Jim Kelly, Jackie Chan, Sammo Hung, m.fl
Engelsk tale, utekstet. Farger. 1 t 50 min. Format: DCP (restaurert digital kinofilm)
IMDb-info: ENTER THE DRAGON

Inngang på Cinemateket:
Første film 100,- (medlemskort + billett)
Deretter kun 50,- pr film hele semesteret!