FERIESABOTØREN

Karakteren Monsieur Hulot (Jacques Tati), en klossete, nysgjerrig og vennlig mann, alltid utstyrt med snau frakk og pipe, dukker for første gang opp i Feriesabotøren. Det er sommer og herr Hulot har bestemt seg for å dra på ferie. Men drømmen om et avslappet og vellykket opphold ser raskt ut til å spoleres.

Jacques Tati var en utrolig sjarmerende skuespiller og unik regissør, kjennetegnet av en forkjærlighet for paradokser, ironisk oberservasjon, lydlig humor og samfunnskritikk. Med sine underfundige filmer videreutviklet han slapstickgenren, samtidig som han beviste at intelligens og eksperimentering ikke utelukker underholdning. Rowan Atkinson har uttalt at Hulot har vært en inspirasjonskilde til hans figur Mr. Bean. Monsieur Hulot dukket senere opp i en rekke publikumssuksesser, Min forunderlige onkel (1959), Play Time (1967) og Trafikk (1971).

There are some real laughs in it, but Mr. Hulot’s Holiday gives us something rarer, an amused affection for human nature. So odd, so valuable, so particular.
– Roger Ebert

FILMFAKTA
Regi: Jacques Tati, Frankrike 1953.
Originaltittel: Les vacances de Monsieur Hulot.
Med: Jacques Tati, Nathalie Pascaud, Micheline Rolla.
86 min. Fransk/eng.ty. tale, norsk tekst. Format: Analog film.
IMDb: FERIESABOTØREN