Finding Ali

Film fra Sør: Den svenske dokumentarfilmskaperen og kunstneren Pål Hollender er kjent for sine ytterst kontroversielle dokumentarfilmer hvor regissøren selv er sterkt involvert i det som skildres. Han besøker Oslo til denne visningen, som gjøres i samarbeid med festivalen Film Fra Sør. En samtale med ham streames til alle cinematekene i forbindelse med visningen.

Finding Ali er en sterkt medrivende dokumentar om regissøren leting etter Ali Sajjad i Afghanistan i 2010. Ali var bare ni år da Pål Hollender traff ham på sin første reise til Afghanistan. Ali var en intelligent og voksen gutt som jobbet hos sin far. Han pratet litt engelsk og fungerte som guide og venn for Pål.

10 år etter vil Pål finne Ali, men han vet ikke hvor han bor, om han lever og eventuelt hva slags liv han lever. Der Pål ble tatt imot med åpne armer ti år tidligere, blir han nå møtt med skepsis og frykt. Han opplever i sin leting et sinne mot USA og Nato som lovet landet fred og utvikling, men gav dem ”krigen mot terror”.

Pål Hollender har laget et brutalt ærlig bilde av Afghanistan. Han formidler på effektivt vis sine egne erfaringer om situasjonen gjennom vakre landskapsbilder av et storslått land og tøffe, nære portretter og gatebilder i et land som mest av alt ønsker fred.

 

 

Originaltittel Finding Ali
Land: Sverige
År: 2001
Med: Ali Sajjad, Shir Aga, Pål Hollender
Lengde: 84 min.
Tale: Engelsk, dari og pashtu tale
Tekst: Engelsk