Fitzcarraldo

Sliten, skitten og med Klaus Kinskis karakteristiske ville uttrykk i øynene ankommer Fitzcarraldo det strålende opplyste operahuset i Manaus etter en lang og slitsom båttur fra Amazonas-jungelens indre. Ved sin side har han, i den sensuelt smilende Claudia Cardinales skikkelse, bordellmamma Molly, villig til å følge sin helt gjennom ild og vann. Dette er operaelskeren Fitzcarraldo. 

Hans store drøm er å bygge en opera i Iquitos, en gudsforlatt utpost i det indre av Peru. Ingen andre er naturligvis interessert i å bruke penger på en operascene der. Han må selv skaffe operakapital ved å erobre utilgjengelig jungel for å omdanne den til en pengemaskin av en gummiplantasje. Bak de beryktede elvestrykene Ponga das Mortes – Dødsfallene – ligger gummirik jungel, men hvordan komme seg dit? 

Den dampende jungelen gir fra første stund en forvirrende opplevelse av storhet og vanvidd. Filmen er full av store og imponerende bilder, ikke minst synet av elvedamperen «Molly Aida», som lik en kjempefisk ligger med buken mot åssiden mens indianerne slaver for å realisere Fitzcarraldos vanvittige visjon. Selve innspillingen ble etter hvert like vanvittig som innholdet. I kamp med mange uhell, Kinski og den ugjestmilde naturen lyktes likevel Herzog i å realisere prosjektet og skape en særdeles minneverdig film.

Originaltittel Fitzcarraldo
Land: Vest-Tyskland
År: 1982
Med: Klaus Kinski, Claudia Cardinale, José Lewgoy, Paul Hittscher
Lengde: 158 min.
Tale: Tysk
Tekst: Engelsk