FOUCAULT AGAINST HIMSELF – premiere

Helt ny dokumentar om den franske filosofen og idéhistorikeren Michel Foucault. Før filmen blir det foredrag av Gwynyth Øverland.

Michel Foucault (1926-1984) var en legendarisk tenker som hadde innflytelse på flere fagfelt som sosiologi, psykologi, kulturhistorie og litteraturvitenskap.

Filmen fokuserer blant annet på Foucaults kritikk av psykiatrien, hans studier av seksualitet, hans radikale meninger om det franske straffesystemet og hans kamp for de homofile i San Francisco. Ledende filosofer, sosiologer og historikere får uttale seg i filmen, i tillegg til en rekke opptak av Foucault selv og arkivmateriale som viser hendelser som påvirket ham sterkt.

Rett før sin død jobbet Foucault med «Seksualitetens historie», som var planlagt i seks bind. Han fullførte tre bind, som ble publisert kort tid før han døde. Foucault var selv homofil og det første bindet hadde stor betydning for mange homofiles bevissthet og identitet. Foucault gikk bort 58 år gammel i 1984.

SOSIOLOGIFILM M/ FOREDRAG
Før filmen blir det et kort foredrag om Foucault ved GWYNYTH ØVERLAND, PhD i religionssosiologi og seniorrådgiver på RVTS Sør. Arrangementet er i samarbeid med Sosiologforeningen.

Varighet: 25 min foredrag / 52 min film.
Sted: Aladdin, Kongens gate 6.  Inngang 100,- / 50,- for cinematekets medlemmer

KLIPP

FILMFAKTA
Regi: François Caillat, Frankrike 2014.
Dokumentar. 52 min. Tekstet på engelsk. Format: dvd.
Mer info om filmen hos Icarus Films: Foucault aganist Himself