Fröken Julie

August Strindberg 1849-1912: Heftig kjønnskamp i klassesamfunnet i fabelaktig filmversjon: Nesten på datoen 100 år etter Strindbergs død viser vi den gullpalmebelønnede filmen Fröken Julie. Utvilsom oppleves dette dramaet fra 1888 fremdeles som sterkt og aktuelt og går på to norske teatre i strindbergåret 2012. I filmsammenheng er stykket først og fremst grunnlaget for et av den svenske filmhistoriens store mesterverk.

Strindbergs naturalistiske drama om overklassepiken Julie og tjeneren Jean spiller til fulle ut den strindbergske versjon av kjønnskamp og klassekamp. Det er midtsommeraften, og Julie, godseierens hovmodige datter, har nylig brutt sin forlovelse, og tiltrekkes av den unge betjenten Jean. Han er full av forakt og beundring for overklassen og med en sterk oppdrift. Hun mistrives i sitt gylne bur, og har en dragning mot den ”rå” allmuen. Klasseforskjellen stiller forfatterens viktigste ærend i relieff: Kampen mellom kjønnene, de maskuline og feminine krefter, deres tiltrekning og – i følge Strindberg – umulige forening.

Selv om filmatiseringen bygde på Alf Sjöbergs egen teateroppsetning av stykket, er dette på ingen måte filmet teater, men en visuelt sterk tolkning der han også tar i bruk nyskapende filmatiske virkemidler, ikke minst i behandlingen av tilbakeblikk. Filmen slo gjennom i utlandet med sitt heftige tema, sin gjennomførte stil og den minneverdige innsatsen

 

Originaltittel: Fröken Julie
Land: Sverige
År: 1951
Med: Anita Björk, Ulf Palme, Märta Dorff, Anders Henrikson, Max von Sydow
Lengde: 88 min.
Tale: Svensk
Tekst: Uten