In the Heat of the Night

I In the Heat of the Night følger vi den afroamerikanske etterforskeren Virgil Tibbs (Poitier), som blandes inn i en mordsak i en rasistisk småby i Mississippi.

Han blir først mistenkt for drapet som har funnet sted, men sheriff Gillespie (Steiger) må motvillig revurdere saken når det viser seg at det enkle afroamerikanske byttet hans er en respektert detektiv fra østkysten. De to politimennene tvinges til å jobbe sammen for å løse saken, og spenningen tiltar på flere plan jo nærmere de kommer løsningen på kriminalmysteriet.

Filmen ble til mens borgerrettsbevegelsen frontet av Martin Luther King var på frammarsj, og den offisielle rasediskrimineringen sto for fall i USA. Filmen ble en stor suksess og hentet fire Oscar, blant annet som beste film i konkurranse med Nichols’ Manndomsprøven med Dustin Hoffmann . Norman Jewison var kanandier som hadde etablerte seg i tv-bransjen på 50-tallet og lagde en håndfull meget solide spillefilmer i USA på tampen av 60-tallet og senere. Hans filmografi omfatter mange filmer med basis i politiske konflikter, og innholder også titler som for eksempel Jesus Christ Superstar (1973) og Forhekset av månen, veldreiet romantisk komedie med Cher og Nicholas Cage fra 1987.

 

Originaltittel: In the Heat of the Night
Land: USA
År: 1967
Med: Sidney Poitier, Rod Steiger, Warren Oates, Lee Grant
Lengde: 109 min.
Tale: Engelsk
Tekst: Uten