INHERENT VICE – premiere

Ny kremfilm fra regissøren bak Boogie Nights, There will be Blood og Magnolia! Joaquin Phoenix i glansrolle som den ubrukelige detektiven Doc Sportello. Fri entré for studenter.

Vi er i Los Angeles på 70-tallet. Den rusglade hippiedetektiven Doc Sportello (Joaquin Phoenix) kjederøyker seg gjennom solfylte bakgater. En rikmann og hans unge elskerinne er forsvunnet på mystisk vis, og Doc er satt på saken. Det viser seg at den savnede elskerinnen er Docs ekskjæreste. Jo flere detaljer han får servert, jo mer tåkete blir saken. Inn på sidelinjen kommer den heftige politietterforskeren “Bigfoot” Bjornsen (Josh Brolin). De to har et hat/elsk-forhold som gjennomsyrer filmen, og gir den en herlig nerve. I tillegg sliter Doc med sitt ambivalente forhold til sin fristende ekskjæreste, Shasta Fay Hepworth (Katherine Waterstone).

Historien er helt latterlig, og det samme er mange av situasjonene som Doc roter seg opp i. Men med Paul T. Anderson bak spakene er alt gjort med finesse og stilsikkerhet. Heldigvis har han unngått den fella som så mange dopfilmer går i, hvor filmeffekter gjerne skal understreke hvor høye karakterene er. Phoenix overbeviser i høyeste grad som en ruset slusk, selv om kamera holder seg nøytralt. Den eksentriske romanen til Thomas Pynchon var ansett som fullstendig umulig å transformere til film, men Paul T. Anderson har gjort et kunststykke ut av det absurde materialet.

Denne filmen er ikke vist i Kristiansand før, og nå har du sjansen. FRI ENTRÉ FOR STUDENTER.

FILMFAKTA
Regi: Paul Thomas Anderson, USA 2014
Med: Joaquin Phoenix, Benicio del Toro, Katherine Waterstone, Owen Wilson.
148 min. Engelsk tale. Digital kinofilm.