It Happened One Night

Med Clark Gable og Claudette Colbert i glitrende roller og Capras velopplagt regi satte denne filmen standarden for screwballkomedien og sjangerens egentlige storhetstid på 1930-tallet.

Det var jungeltelegrafen som skulle gjøre dette til en av de største filmsuksessene på 1930-tallet. Columbia Studios var ikke spesielt begeistret for filmen og slapp den på kino uten å gjøre noe stort nummer av det. Men den slo voldsomt an, fikk som første film alle de fem viktigste Oscarene det året og ble et stort gjennombrudd for Frank Capra. Clark Gable og Claudette Colbert er i storform som henholdsvis journalist og milionærdatter på rømmen som møtes på en nattbuss fra Miami til New York. Hun har rømt fra faren som har annulert ekteskapet hennes, og journalisten øyner en god historie fra sosieteten. De blir hengende sammen med hverandre på reisen, og blir – selvsagt – etter hvert motvillig forelsket i hverandre.

Screwballkomedien hadde sin store tid på slutten av 30- og begynnelsen av 40-tallet selv om den er blitt gjennopplivet ved en rekke anledninger også senere. Viktige regissører som Capra, Howard Hawks, Billy Wilder og Ernst Lubitsch briljerte i sjangeren, som en filmkritiker har beskrevet som ”sex comedy without the sex”.

 

Originaltittel: It Happened One Night
Land: USA
År: 1934
Med: Claudette Colbert, Clark Gable, Walter Connolly
Lengde: 105 min.
Tale: Engelsk
Tekst: Uten