KLASSEN – sosiologifilm m/ foredrag

Et lite mirakel av en film! Læreren François prøver å formidle kunnskap og samtidig ta vare på en pubertal og rebelsk skoleklasse. Filmen ser på utfordringene til skolevesenet i dagens samfunn. Foredrag før filmen v/ førsteamanuensis Ove Skarpenes (UiA).

Filmen er full av varme, men samtidig er den en syrlig og nesten desillusjonert kommentar til hele systemet og dets krav og regler. Hele tiden må reglene tøyes og tolkes og settes til side hvis ting skal fungere, slik at det blir plass til menneskene midt i alt sammen. Klassen er også et portrett av lærergjerningen. Filmens lærer er ikke suveren på noen som helst måte. Han prøver så godt han kan. Og spørsmålet er om det egentlig er godt nok.

François Bégaudeau, som faktisk spiller seg selv, jobbet et år på en ungdomsskole i Paris før han skrev boken “Entre les murs” om sine erfaringer som lærer. Regissør Laurent Cantet grep tak i både boken og forfatteren og har nok en gang plassert fransk film i førersetet når det gjelder å skildre noe stort med utgangspunkt i noe lite.

MINIFOREDRAG FØR FILMEN
Visningen er i samarbeid med Sosiologforeningen i Kristiansand, som arrangerer et 20 minutters foredrag før filmen. Denne gangen er det førsteamanuensis Ove Skarpenes (UiA) som skal gi oss nærmere innsikt i filmens tematikk.

[youtube_sc url= https://www.youtube.com/watch?v=lq5qNzm3w-U&w=500]

FILMFAKTA
Frankrike, 2008. Regi: Laurent Cantet
Med:  Francois Bégaudeau
Fransk tale, norsk tekst. 2t 8min  (+ miniforedrag)
Format: 35mm analog film