L’ARGENT – restaurert

BILLETTER | Åpent 17.30 | Film 18.00 | Kr. 70,-

OBS: På grunn av smittevern er det begrenset plass i salen og kasse uten kontanter (kun kortterminal). Vi oppfordrer til billettkjøp på nett, for de som kan det

L’argent (Money) er basert på en Lev Tolstoj-novelle fra 1905, og viser hvordan en falsk pengeseddel skifter hender og ender opp med å ruinere livet til en helt uskyldig mann. Uvitende om sin forbrytelse, blir han arrestert for pengeforfalskning, og livet hans rakner totalt. Det ene uhellet etter det andre oppstår. Det er vel kun i matematikken at minus og minus blir pluss, men kan også en sirkel av onde hendelser tilslutt brytes av en god gjerning?

Det mest oppsiktsvekkende med L’argent er filmens enkelhet. Her ser vi ett av de mest radikale uttrykkene for Bressons katolisisme og hans interesse for spørsmål om skyld og syndsforlatelse, og om skjebnestyrt liv versus fri vilje. Samtidig er den asketisk og tilbakeholden i sitt filmspråk. Bresson har kanskje aldri har vært så kompromissløs som her, i sin skildring av et avstumpet moderne samfunn.

Den store, franske filmregissøren Robert Bresson (1901-1999) var kjent for sin asketiske og spirituelle stil, og beskrives av flere regissører og filmkritikere som en av det 20. århundrets viktigste bidragsytere til utviklingen av film som kunstart. Han er bl.a. kjent for filmer som En landsbyprests dagbok (1951) og Pickpocket (1959). Den franske regissøren Jean-Luc Godard mente at “Robert Bresson er fransk film slik Dostojevskij er russisk litteratur og Mozart er tysk musikk”.

FILMFAKTA
Regi: Robert Bresson, Frankrike/Sveits 1983
Med: Christian Patey, Didier Baussy, Michel Briguet, André Cler
85 minutter. Fransk tale, engelsk tekst. Format: Digital film

IMDb: L’ARGENT