Lawrence of Arabia

Briten David Lean ble på 1960-tallet storfilmens mester. Som ingen andre mestret han de brede lerreter, 70 mm film og de lange episke fortellingene, likevel alltid med skuespillerne og karakterskildringen i sentrum. Hans evne til å skape publikumssuksesser var stor, men likevel ble han oftest også omfavnet av kritikerne. Mange vil si at Lawrence of Arabia var hans største regibragd.

Etter at Thomas Edward Lawrence omkom i en motorsykkelulykke i 1935, begynte mytene om ham å spinne for alvor. Engelskmannen, som hadde ledet det arabiske opprøret mot tyrkerne under første verdenskrig, ble en av sin samtids største legender og et mysterium for historikerne. Hans egen beretning «Seven Pillars of Wisdom» løser ikke nødvendigvis gåten. Boken etterlater seg et motsetningsfylt bilde av Lawrence: Humanist og kriger, filosof og eventyrer, sadist og medmenneske, narsissist og altruist. Dette mangesidige mennesket er det David Lean og Peter O’Toole klarer å levendegjøre i filmen.

I hovedrollen finner vi altså det til da ubeskrevne blad Peter O’Toole, sammen med berømtheter som Alec Guinness, Anthony Quinn og Omar Sharif. Resultatet ble en monumental, episk blockbuster, et ørkeneventyr som verken publikum eller kritikere hadde sett maken til. Filmen ble nominert til ti og fikk sju Oscar, og tvang en samlet verdenspresse til å børste støv av superlativene.

 

 

Originaltittel: Lawrence of Arabia
Land: Storbritannia
År: 1962
Med: Peter O’Toole, Omar Sharif, Alec Guinness, Anthony Quinn
Lengde: 227 min.
Tale: Engelsk
Tekst: Utekstet