Man of Aran

Fakta og fiksjon : En rekonstruert filmvirkelighet med tematisk kraft og fantastiske scener.
Filmen skildrer det strabasiøse livet på øygruppa Aran, som ligger ved munningen av Galwaybukta på vestkysten av Irland. Den er en blanding av Flahertys egne antropologiske observasjoner og iscenesettelser der ikke-profesjonelle lokale spiller en tildelt rolle, med det mål for øye å skape overbevisende skildringer av et samfunn i heftig kamp med elementene for å overleve.

Den store og farlige jakten på haien for å skaffe dyrebar haileverolje til lampene er eksempel på rekonstruksjon av levevis fra 1800-tallet, men det bekymret ikke Flaherty. Han hadde sin visjon om mennesket i kampen for tilværelsen, og uansett sannhetsgehalten på detaljplan omsetter han dette i film på en overbevisende måte. Filmen ble kritisert for å manipulere, men dokumentaristen John Grierson forsvarte den og så filmen som ”the story of mankind over a period of a thousand years”.

Sammen med Flahertys tre andre storverk, Nanook of the North (1922), Moana (1926) og Louisiana Story (1948) er dette virkelighetsskildring på film med stor visuell kraft. På Aran-øyene selv i dag ”husker” folk fra innspillingen, som gikk over to år og opptak av uhørt mengde film, nesten 200 000 meter. På Aran er filmen blitt en del av øyenes selvforståelse.

Originaltittel: Man of Aran
Land: USA
År: 1934
Med:  
Lengde: 75 min.
Tale: Stumfilm
Tekst: Engelske mellomtekster