MARYAM

BILLETTER | Åpent 17.30 | Film 18.00 | Kr. 70,- | BAR PÅ VISNINGEN

Smittevern : Landet har åpnet, og smittervernet er trappet ned. Men vi har antibac, og prøver så langt det er mulig å vise film i storsalen, slik at det fortsatt er god plass mellom folk.

Hovedpersonen er den kvinnelige legen Maryam fra Saudi-Arabia, som utfordrer det patriarkalske systemet ved å stille som kandidat til byrådet. Målet er å få makt til å fikse den ødelagte veien til klinikken der hun jobber, noe myndighetene har oversett i lang tid. Til tross for at hun motarbeides fra flere kanter vekker den første kvinnelige kandidaten mer og mer interesse.

Regissør Haifaa Al-Mansour forsøker å portrettere saudiske kvinners voksende muligheter til å forme egne liv, med en film som oppfordrer til å bryte ut av et system som lenge har holdt dem tilbake. Maryam er den første filmen som har mottatt støtte fra Det Saudi-arabiske filminstituttet, som ble startet i 2018 etter 35 år med forbud mot kinoer i det strenge, ultrakonservative landet. Samfunnskritikken i Maryam er relativt forsiktig, det måtte den sikkert også være for at filmen skulle kunne vises i hjemlandet. Kritikken ligger likevel latent i hovedpersonens kamp, men uten at noen fremstilles negativt. Det antydes at menn også er bundet under segregeringen, bare på en annen måte enn kvinner.

FILMFAKTA
Regi: Haifaa Al-Mansour, Saudi-Arabia 2019
Med: Nora Al Awadh, Dae Al Hilali, Mila Al Zahrani
1t 41min. Arabisk tale, norsk tekst. Format: Digital film.
IMDb: MARYAM

BILLETTER
Link til billetter finner du øverst i filmomtalen.
(Hvis du har problemer med å kjøpe billetter på nett, her er en enkel oppskrift.)