Melancholia

I litteraturen og filmens verden trues planeten med jevne mellomrom av ødeleggelse, enten i form av altutslettende krig, miljø- og klimakollaps eller sosialt sammenbrudd. Sammen med Stiftelsen Arkivet og FN-Sambandet Sør ønsker Cinemateket å reflektere over om miljø- og klimatrusler på film kan være annet enn et bakteppe for fiksjonsfortellinger der helter og skurker, kjærlighet og hat møtes i en vev av action og melodrama.

Første film ut i vår serie om katastrofe og verdens undergang er MELANCHOLIA (Lars von Trier 2011).
Før filmvisningen vil Thomas Hagen (Stiftelsen Arkivet) og teolog og etikkprofessor Paul Leer-Salvesen (Universitetet i Agder) diskutere filmen ut fra en etisk og sosialpsykologisk synsvinkel.

Melancholia er en vakker, mektig og malerisk film om verdens undergang. Filmen er todelt og følger de to søstrene Justine og Claire.
I del 1, som er filmet i Triers gamle dogmestil med ustødig kamera og lange ubehagelige festtaler, feirer Justine (Kirsten Dunst) og Michael (Alexander Skarsgård) et storslått bryllup. I del 2, som visuelt preges av store symboltunge tablåer, møtes den nå svært deprimerte Justine og Claire (Charlotte Gainsbourg) igjen og forbereder seg sammen på planeten
Melancholias uunngåelige sammenstøt med Jorden…

Melancholia er en psykologisk katastrofefilm som absolutt må ses på stort lerret.

 

Originaltittel:

Melancholia

Land: Danmark
År: 2011
Med: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland, John Hurt, Alexander Skarsgård, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling
Lengde: 135 min.
Tale: Engelsk
Tekst: Norsk