Mr. Deeds Goes to Town

Frank Capras helter var ofte ”den lille mann”, enten fra en gjennomsnittlig amerikansk småby eller fra landsbygda, som i denne filmen, som var en av hans største triumfer.

Den klassiske by-mot-land-konflikten rulles opp med den naive Longfellow Deeds (Cooper) i hovedrollen. Deeds er mest opptatt av småbyaktiviteter som å spille tuba i det lokale korpset, men arver en formue og flytter til storbyen for å søke lykken. Her blir han tilsynelatende et lett offer, en tufs som lar seg utnytte både av myndighetene, kultureliten og pressen. Men helt tapt bak en vogn er han ikke. Det ender med at tablolidavisens redaktør ser seg nødt til å plassere en undercoverreporter på han, Babe (Arthur), som framstiller seg som en jomfru i nød for å vinne hans tillit.

I en rosende anmeldelse av filmen skrev Graham Greene om Capra: ”… a kinship with his audience, a sense of common life, a morality…». Frank Capra var en stor inspirasjon for mange regissører senere, og han leverte en gullrekke av komedier i førkrigsårene. Den kvinnelige revolverjournalisten som lurer en godtroende bygdegutt er bare ett element fra Capras filmer som Coen-brødrene med bravur adopterte i sin supre screwballpastisj Det store spranget (1994).

 

Originaltittel: Mr. Deeds Goes to Town
Land: USA
År: 1936
Med: Gary Cooper, Jean Arthur, George Bancroft, Lionel Stander
Lengde: 115 min.
Tale: Engelsk
Tekst: Uten