NORTH COUNTRY

North Country, som er regissert av Niki Caro (Whale Rider, 2003), er basert på USAs første gruppesaksmål mot seksuell trakassering (Jenson vs. Eveleth Taconite Co.)

Tematikken i filmen er velkjent fra mange andre filmer, men denne har virkelig fortjent en plass på lerretet. Niki Caro har laget en usentimental og nyansert film med veldig mange lag. Det er både et kvinneportrett og et portrett av et bitte-lite samfunn hvor både kvinner og menn sliter med sine roller. Skuespillet er også vanvittig bra av Charlize Theron, Woody Harrelson, Frances McDormand, Sean Bean, Richard Jenkins og Sissy Spacek.

Tobarnsmoren Josey Aimes har flyktet fra et dårlig ekteskap, og kommer til sitt barndomshjem i en gruveby i Minnesota, sammen med sine barn. For å klare seg må hun finne en jobb, men det er ikke mye å få. Josey velger derfor gruvelivet, som både er godt betalt og vel ansett. Men det er forbeholdt menn, og hennes konservative foreldre skjemmes over Joseys yrkesvalg. Selv er hun stolt over sitt nye, selvstendige liv. Gleden blir kortvarig, for hver arbeidsdag er en enorm prøvelse. Charlize Theron ble Oscarnominert for beste kvinnelige hovedrolle i North Country, mens Frances McDormand ble nominert for beste birolle.

FILMFAKTA
Regi: Niki Caro, USA 2005.
Med: Charlize Theron, Richard Jenkins, Frances McDormand, Woody Harrelson, Sissy Spacek.
126 min. Engelsk tale, norsk tekst. Format: Analog film.
IMDb: NORTH COUNTRY