Oil City Confidential

De beste musikkdokumentarene handler egentlig ikke om musikk. Iallfall ikke bare om musikk. Oil City Confidential er en av disse sjeldne filmene som engasjerer av langt flere årsaker enn de rent musikalske.

Filmen fokuserer på forholdet mellom vokalist Lee Brilleaux og låtskriver og gitarist Wilko Johnson, det kreative partnerskapet som bringer bandet Dr. Feelgood til toppen, og som også gjør at det faller sammen til slutt. Du trenger ikke ha noe forhold til bandet når du skal se filmen. Dette er en klassisk historie om oppvekst i en liten britisk industriby, om vennskap, kjærlighet til musikk, alkohol og damer, om den lange veien opp til toppen og den korte veien ned igjen. En rise-and-fall-historie fortalt på en særdeles engasjerende måte.

Når det er sagt: Hvis du har trodd, at Dr. Feelgood var et litt sidrumpa engelsk r&b-band, kan du forberede deg på en overraskelse. På høyden midt på 70-tallet var dette et usedvanlig rått liveband, noe som til fulle kommer til sin rett i den heftige lydmiksen i filmen. Julien Temple har i årevis levert en lang rekke strålende musikkfilmer, men «I don’t think Julien Temple ever made a film as good, and as purely insightful as this one.» (The Guardian).

 

Originaltittel: Oil City Confidential
Land: Storbritannia
År: 2009
Med: Lee Brilleaux, Wilko Johnson, John Martin
Lengde: 104 min.
Tale: Engelsk
Tekst: Uten