PATERSON

Vi kan ikke få nok av Jarmusch her på Cinemateket, og gir deg en av hans nydeligste og mest underfundige filmer! Paterson (Adam Driver) er bussjåfør i byen han deler navn med – Paterson i New Jersey. Hver dag følger han en enkel rutine. Han kjører bussruten sin, han skriver poesi i en notatbok i lunsjpausen, han går innom baren etter jobb og drikker én øl, og så går han hjem til kona si Laura (Golshifteh Farahani). Lauras verden er derimot stadig skiftende, og hun får daglig nye, innfall og ideer.

I Paterson setter Jim Jarmusch sitt sanselige filmavtrykk på en rar men fin hverdag. Ekteparet i filmen eksisterer i en isolert verden, en typisk Jarmusch-verden, der livene defineres av regissørens fabulering med mennesker, by, poesi, tid og rom. Stille og vakkert observerer filmen dagliglivets triumfer og nederlag, og dermed også hverdagens poesi i de minste detaljer.

OM REGISSØREN
Jim Jarmusch (f.1953) har status som en av de cooleste filmskaperne i verden. Likevel har independent-regissøren ikke mistet fotfestet. Han fremstår rolig, varm, veltalende, uhøytidelig og ydmyk på pressekonferanser. Han har stil, og filmene hans har stil. Det nøkterne, poetiske og hippe filmspråket, den shabby og vakre scenografien, den fete musikken og de eksentriske karakterene har inspirert mange uavhengige filmskapere på lavbudsjett til å lage kunst utenfor det store Hollywood-maskineriet.

Jarmusch kan skylde på sin mor for sin tidlige filminteresse, siden hun pleide å parkere ham på “double features” på kino (som Attack of the Crab Monsters og Creature From the Black Lagoon) mens hun gjorde ærender. I dag er han både poet, musiker og filmskaper, og kanskje mest kjent for sine tidlige independant-filmer som Stranger than Paradise (1984) og Down by Law (1986). I vår får du tre av hans nyere filmer: Den uforglemmelige vampyrfilmen Only Lovers Left Alive (2013) med Tilda Swinton og Tom Hiddleston, og et par av hans tidligere genistreker, Paterson (2016) og Dead Man (1995).