Prinsesse på vift

Unge, frustrerte prinsesse Ann fra et ubestemmelig europeisk land ønsker å få oppleve verden som et vanlig menneske. På beskyttet besøk i Roma smyger hun seg ut av hotellet sitt, og kommer seg ut på gata, men ting er ikke helt som hun hadde tenkt der ute i den virkelige verden. Hun trenger snart en reddende engel, som ganske riktig dukker opp i form av en amerikansk journalist.
Prinsesse på vift var en stor suksess for både Audrey Hepburn, Gregory Peck og byen Roma. Og ikke minst skapte Hepburn og Pecks uforglemmelige tur på scooter rundt i byens gater et kjempesalg av Vespa, som i filmes kjølvann rykket kraftig fra konkurrenten Lambretta og  nærmest ble et symbol på frihet. Filmen ble Audrey Hepburns store gjennombrudd, og hun oppnådde å vinne Oscar for beste kvinnelige hovedrolle. Roma – den evige stad – var en kjent verdensby, men Prinsesse på vift var med på gjøre byen til den internasjonale feriebyen den er i dag, også for vanlig folk. Selv den dag i dag selges det plakatbilder med Gregory Peck og Audrey Hepburn på Vespa gjennom Romas gater.
Filmen er stilsikkert og humørfylt regissert av allsidige William Wyler, og en romantisk komedie som bærer sine snart 60 år som stor underholdning med humør og vitalitet.

Originaltittel: Roman Holiday
Land: USA
År: 1953
Med: Audrey Hepburn, Gregory Peck, Eddie Albert, Marco Tulli
Lengde: 118 min.
Tale: Engelsk
Tekst: Norsk