ROOM 237 – premiere!

Premiere! Underholdene dokumentar om symboler og skjulte budskap i Kubricks film The Shining

The Shining (eller Ondskapens hotell) er en av 70-tallets store skrekkfilmklassikere og Stanley Kubricks mesterlige versjon av Steven Kings roman, hvor Jack Torrance (Jack Nicholson) sakte forsvinner inn i galskapen. I kveldens dokumentar får du møte noen som har sett filmen mange ganger. Kanskje litt for mange. De finner sjulte betydninger i hver eneste detalj.

Ingen av teoriene i denne dokumentaren er bekreftet, men det er en kjent sak at Kubricks filmer er fulle av symbolikk og detaljer som absolutt ikke er tilfeldig plassert. Hvert bilde er nøye planlagt, ingenting er “by accident”.

Filmskaperne bak Room 237 er muligens smittet av noe av Jacks galskap, men vi får en følelse av at de er på sporet av noe. Gjennom tall, objekter, symboler og scener i filmen finner de blant annet mange hentydninger til både Holocaust og amerikanernes utslettelse av indianerne. Dette er uansett en tankevekkende film med tanke på rollen vi har som publikum, og hvor utrolig mye forskjellig man kan legge i opplevelsen av en film.

Dette er en av to filmer under temaet KUBRICK SPESIAL på Cinemateket i vår. Den andre filmen finner du her: Fear and desire.

Trailer – ROOM 237:
[youtube_sc url= https://www.youtube.com/watch?v=rHE5YUNkssQ&w=500]

“For Kubrick every single detail was extremely important and he was ready to give himself up totally to his goal – which was the movie – for you have to live with your work to the end of your life”.
– James B. Harris, produsent

FILMFAKTA
USA 2012. Dokumentar
Regi: Rodney Ascher
Med: Bill Blakemore, Geoffrey Cocks, Juli Kearns
102 min. Engelsk tale. Format: BD import