SALMER FRA KJØKKENET – med regissørbesøk
[18 års grense, pga. alkoholbevilling i Foajeen og inne i salen]
Vi gleder oss! Bent Hamer kommer på besøk til oss etter filmen, og blir intervjuet av Ingrid Dokka fra Sørnorsk Filmsenter.
På 50-tallet fikk husmoryrket et løft, og kjøkkenet ble ansett som en viktig arbeidsplass. Utvikling av tekniske nyvinninger for det moderne kjøkken var i fokus. Etter en grundig kartlegging av svenske husmødres adferd på kjøkkenet er forskerne på Hemmens Forskningsinstitut (HFI) i Stockholm modne for å vende blikket mot Norge.
De sender 12 av sine beste felt-observatører til den vesle bygda Landstad i Norge, der de skal studere enslige menns kjøkkenrutiner. Isak er en av dem som får underlig besøk oppunder kjøkkentaket. Det er ikke lov til å prate, men et overraskende vennskap er i ferd med å blomstre, og forskningen blir litt så som så.
LITT OM REGISSØR BENT HAMER – SOM ER PÅ BESØK DENNE KVELDEN:
Filmskaper Bent Hamer (f. 1956) fra Sandefjord er en unik skikkelse i moderne norsk film, på grunn av sin særnorske stil og kreative kontroll over egne prosjekter. Han er både regissør, manusforfatter og produsent på filmene sine. Hamer har klart å markere seg internasjonalt med sine underfundige, vittige og rørende filmer, og er blitt en gjenganger på store filmfestivaler rundt i verden.
Bent Hamer studerte filmteori og litteratur ved Stockholms universitet og Stockholms filmskole. Hans første langfilm, Eggs (1995) fikk bl.a. pris for beste nykommer på filmfestivalen i Cannes. Etter kinosuksessen Salmer fra kjøkkenet (2003) dro han til Minneapolis og laget Factotum i 2005, med stjerneskuespillere som Matt Dillon, Lili Tyler og Marisa Tomei. På den filmen hadde han også med seg Jim Stark på laget – mannen som har produsert mange av Jim Jarmush sine filmer.
I høst byr Cinemateket på to glimrende Bent Hamer-filmer, sjekk også ut FACTOTUM (2005) her.