SILVERED WATER, SYRIA SELF PORTRAIT – premiere

Dette er en annerledes krigsfilm – en poetisk og personlig dokumentar, hvor vi kommer tettere inn på livet og lidelsene i Syria. Etter filmen blir det samtale med Tarjei Leer-Salvesen.

I samarbeid med FN-Sambandet viser vi en krigsdokumentar utenom det vanlige. Filmen består av mobilopptak, klipp fra nett, kameraopptak fra Syria og refleksjoner gjort i Paris, når krigen følges på avstand.

Den syriske regissøren Ossama Mohammed var i 2011 på festivalbesøk i Paris og presenterte foto fra Syria. Han våget ikke å dra tilbake og ble værende i eksil i Paris. Der laget han filmen Silvered Water, Syria Self-Portrait sammen med en ukjent kvinne som kontaktet ham fra Syria, og gjorde opptak der.

Regissørene Mohammed og Bedirxan møttes personlig for første gang under filmens verdenspremiere i Frankrike. Før premieren i Cannes greide hun å flykte fra Homs og komme seg til Frankrike. Filmen var den eneste arabiske filmen i Cannes våren 2014. Filmen har fått mye oppmerksomhet, blant annet fordi den ikke er så “reportasjepreget” som andre krigsdokumentarer, men laget som en poetisk film som går mer under huden på tilskueren.

Før eksiltilværelsen i Paris var Mohammed også i Syria. I filmen ser vi at han hjemsøkes av bildene derfra. Blant annet en liten syrisk gutt som rappet kameraet hans og ble drept like etter.

Flere gikk fra kinosalen i Oslo fordi det ble for sterk kost, selv om mobilbildene er lavoppløste og utydelige.

SAMTALE ETTER FILMEN
Det blir en kort innledning før filmen og samtale med TARJEI LEER-SALVESEN etter filmen. Arrangementet er et samarbeid mellom FN-sambandet og Cinemateket.

ARTIKLER:
Bakenfor volden (fra avisen Le Monde Diplomatique)
Regissørene får stående hyllest i Cannes (fra Arab News)

TRAILER

FILMFAKTA
Regi: Ossama Mohammed og Wiam Simav Bedirxan, Syria 2014
Dokumentar. 92 min. Arabisk tale, engelsk tekst. Format: dvd
IMDb: SILVERED WATER, SYRIA SELF PORTRAIT