Skoleklassen

Filmen vises under Barnefilmfestivalen i Kristiansand og regissøren Ilmar Raag besøker festivalen. En samtale med ham HD-streames til de andre cinematekene før visningen.

Omdiskutert, prisbelønnet og gjennomført naturalistisk filmdrama om fornedrende mobbing med tragiske og voldelige konsekvenser. Joosep har lenge vært klassens hakkekylling som har vendt seg til å finne seg i det meste. Nærmest ved en tilfeldighet kommer Kaspar, en av sterkere klassekameratene til å forsvare ham, noe som bare fører til at konflikten eskaleres. Åpen krig bryter ut mellom klassen – både de aktive mobberne og de som bare står og ser – og de to utstøtte. Til slutt blir fornedrelsen så stor for ofrene at motvold framstår som den eneste løsningen.

Skoleklassen bygger på regissørens samtaler med skoleungdommer I Estland. Ilmar Raag sier om filmen: – Jeg synes ikke en kan lage en film om vold uten å forsøke å beskrive mekanismene bak. I Skoleklassen kan man oppfatte de som til slutt går løs på sine klassekamerater som ulykkelige offer og ”de gode”. Men når filmen er slutt funderer man kanskje en gang til.

Filmen vil komme opp på ordinære norske kinoer høsten 2009. Dette er visselig ingen barnefilm, men anbefales for ungdom. Filmen vil trolig få 15 års aldersgrense på kino.

 

Originaltittel: Klass
Land: Estland
År: 2007
Med: Lauri Pedaja, Vallo Kirs, Pärt Uusberg, Paula Solvak
Lengde: 97 min.
Tale: Estisk
Tekst: Norsk