SMITHEREENS

BILLETTER | Åpent 17.30 | Film 18.00 | Kr. 70,-

OBS: På grunn av smittevern er det begrenset plass i salen og kasse uten kontanter (kun kortterminal). Vi oppfordrer til billettkjøp på nett, for de som kan det

Vi skal til 80-tallet, da New Yorks undergrunnsklubber var åpne hele natta, og punk og new wave musikk hadde sin glanstid. Vi møter Wren, en selvdestruktiv, ensom og rå ung dame som har en punkrocker i seg. Hun vil opp og fram og være der det skjer, men lykkes ikke så godt, og roter det til for seg selv og andre.

Smithereens ble laget på lavbudsjett og null ambisjoner, men ble en banebrytende film og skapte historie, da den ble invitert til å konkurrere om Gullpalmen i Cannes. Independentfilmer fikk etter dette en høyere status, og ble mer vanlige å se på store festivaler. Susan Seidelman (Jakten på Susan) var helt fersk som regissør, det var også Roy Nyswaner (Philadelphia) på manus, og ikke minst Susan Berman, som ikke hadde spilt i film før. Hun gjør en troverdig innsats som Wren, en karakter som man får sympati for, selv om hun ikke oppfører seg så bra.

Det var en genistrek å få med seg punklegenden Richard Hell i en stor rolle her – en fyr som “hele” New Yorks musikkscene visste hvem var på den tiden (Sex Pistols sin look og attitude var inspirert av ham, iflg. deres manager). Han var den eneste som hadde litt filmerfaring blant skuespillerne, og han bidrar også på soundtracket.

FILMFAKTA
Regi: Susan Seidelman, USA 1982
Med: Susan Berman, Brad Rinn, Richard Hell, Roger Jett
89 min. Engelsk tale, trolig norsk tekst. Format: Analog film

IMDb: SMITHEREENS