The Big Lebowski

Bowlingkultfilmen over alle! Jeffrey «The Dude» Lebowski er den ultimate LA-slabbedask. Han er en tidligere 68’er-aktivist og surfer som tar livet med stor ro og røyker dop, «enjoys the occational acid flashback» og bowler sammen med en heller tvilsom (men fargerik) vennegjeng.

En dag blir roen brutt. To torpedoer tror ved en feilfaktelse at han er en millionær som har en kone som skylder dem penger. De bryter seg inn i leiligheten hans og pisser på teppet. «That rug really tied the room together» sier The Dude og bestemmer seg for å få erstatning for tort og svie. Han blir dermed revet med i et virrvarr av mord, bowling, porno, underslag, intriger og tyske nihilist-synthare.

Dette er en dyktig og helhjertet dyrking av dundrende dumhet og forbløffende naivitet. Filmen fikk raskt kultstatus og er ifølge Coen-brødrene et forsøk på å skape en Raymond Chandler-historie for 90-årene (a la Murder, My Sweet og The Big Sleep). Man får liksom aldri full oversikt over handlingen, og plottet skifter stadig retning. Filmens struktur er svært anekdotisk, og man slutter nesten å bli overrasket over de absurde situasjonene vår antihelt havner i.

Denne filmen er en del av serien STEVE BUSCEMI – INDIEFILMKONGEN på Cinemateket i vår. Klikk link for mer info om hele serien!

Originaltittel: The Big Lebowski
Land: USA
År: 1998
Med: Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore, Steve Buscemi, Philip Seymour Hoffman, John Turturro
Lengde: 117 min.
Tale/tekst: Engelsk tale, norsk tekst