THE ENGLISH SURGEON m/ kort foredrag

Portrett av den kjente hjernekirurgen Henry Marsh og hans betydelige utfordringer i møte med pasientene. Visning med kort foredrag i samarbeid med Medisinsk-Filosofisk Forum. Lydspor av Nick Cave og Warren Ellis.

I moderne medisin blir vi stilt overfor vanskelige valg. Sjelden blir dette satt så på spissen som i nevrokirurgien. Å operere på hjernen er å operere på den substansen som gjør oss til mennesker. Det er kirurgi i personligheten og tankene våre. En operasjon kan kurere en potensielt dødelig tilstand. Den samme operasjonen kan skade en pasient for livet.

Karl Ove Knausgård er så interessert i Henry Marsh og nevrokirurgi at han gir ut boken hans «Gjør ingen skade» i høst. Hos oss kan du se filmen om Henry Marsh – en film om de vanskelige valgene i medisinen, og den hårfine linjen mellom suksess og fiasko.

I 2007 fulgte et filmteam Henry Marsh på en av sine reiser til Kiev hvor han jobber sammen med den ukrainske kirurgen Igor Kurilets. Sammen forsøker de å tilby moderne nevrokirurgisk behandling i et helsevesen som ligger nede med brukket rygg. Akkompagnert av tonene til Nick Cave og Warren Ellis, møter vi Marian Dolishny som legger livet sitt i hendene til den engelske kirurgen. Vi ser de to kirurgene gjøre sine vurderinger av en endeløs kø av desperate pasienter. De drives av et ønske om å hjelpe, men jages av redselen for å velge feil og skade i stedet for å lege. Mot slutten av filmen konfronterer Marsh denne frykten når han drar for å møte familien til en ung jente som døde etter at han opererte henne flere år tidligere.

Visningen er i samarbeid med Medisinsk-filosofisk forum Sør, en frivillig organisasjon som arrangerer møter innen temaene medisin, etikk og filosofi knyttet til helsetjenesten. Åpent for alle. Det blir holdt et kort foredrag før filmen.

Inngang: 60,-
Åpent fra kl 17.30. Gratis kaffe og te.

FILMFAKTA
Regi: Geoffrey Smith, UK 2007.
Lydspor: Nick Cave og Warren Ellis.
Dokumentar. 1t 34 min. Digital visning.