THE ETERNAL MEMORY

En vakker, vond og rørende film om alzheimer.

Denne filmen fikk en Oscar-nominasjon (for beste dokumentar) nå i 2024! Vi møter Augusto Góngora, som var journalist og en viktig demokratiforkjemper i Chile. Hans kone Paulina Urrutia er skuespiller, akademiker og tidligere kulturminister. Da Augusto ble diagnostisert med Alzheimers i 2014 valgte de to å være åpne om sykdommen. Paulina begynte å dokumentere ektemannen og livet deres sammen i form av videoklipp.

The Eternal Memory er en kjærlighetshistorie om hukommelse, laget av Maite Alberdi, en av vår tids beste dokumentarister. Det er en intim og vakker film, satt sammen av arkivmateriale, nyinnspilte klipp, og videoene som Paulina selv filmet. Den er ufiltrert og vond, men også en feiring og hyllest til et innholdsrikt liv, fylt av mot og kjærlighet.

OM REGISSØREN
Chile har fått en ny stor filmskaper. Maite Alberdi Soto (f. 1983) jobber i dag som både produsent, regissør, manusforfatter og filmkritiker. Hennes dokumentarer er varme og særegne, og tar for seg enkeltmennesker som kjemper for noe. Det kan være eldre eller mennesker med utfordringer, som sliter med alderdommen, kjærligheten, helsa, miljøspørsmål, kriminalitet eller politikken i landet. Alberdi er også lærer i dokumentarregi på filmskole, og grunnlegger av produksjonsselskapet Micromundo Producciones.

Hun startet med å lage et par fine kortfilmdokumentarer, før hun debuterte med den kritikerroste Propaganda (2014), som tar for seg det chilenske valget og forholdet mellom politikere og den vanlige innbygger.

Hennes film The Mole Agent (2020), var den første chilenske filmen som ble nominert til Oscar for beste dokumentarfilm. Hennes siste dokumentar The Eternal Memory (2023), følger et ektepar der mannen har blitt diagnostisert med Alzheimers syndrom. Denne filmen er også Oscar-nominert i 2024.

Denne våren kan du se to filmer av Maite Alberdi:
THE ETERNAL MEMORY – 21. mars kl. 18.00
THE MOLE AGENT – 18. april kl. 18.00