Tystnaden
TYSTNADEN
– Bergman på sitt sterkeste og mest vågale
Søstrene Ester og Anna og et barn reiser med tog i et fremmed land. Da Ester blir syk, tar de inn på et stort, gammelt hotell. Ester er av den typen som klamrer seg til sine strenge prinsipper for å fastholde orden. Anna lar seg lede av sin kropp og sine lyster. De to representerer menneskets evige kamp med eksistensielle spørsmål, åndelige og verdslige verdier. Det handler også om musikkens kraft og kunsten å kommunisere åndelig utover språket.
Filmen er en av Bergmans sterkeste i sin skildring av menneskelig ensomhet og fornedring. Bergman så på musikken som livets store trøst når annen kommunikasjon var vanskelig, noe som kommer tydelig frem i filmen.
Tystnaden ble gjenstand for en intens sensurdebatt på grunn av noen erotiske scener som ble ansett som uanstendige. Filmens sexscener var sterk kost i sin tid, men man endte likevel med å slippe filmen usensurert i Sverige, til stor forargelse for motstanderne. I mange andre land ble filmen stoppet eller kuttet. Det er den usensurerte versjonen som vises her på Cinemateket.
Filmen er en del av filmserien DEN SVENSKA SYNDEN: BERGMANSK EROTIKK på Cinemateket denne våren.
Filmfakta
Sverige, 1963
Regi Ingmar Bergman
Med: Ingrid Thulin, Gunnel Lindblom, Jørgen Lindstrøm mfl.
Svensk tale, 1 t 35 min
TYSTNADEN – Filminfo på IMDb