WAR OF ART – NY FILM – BESØK: Morten Traavik – [KUNST/FILM]

Hva skjer når en gruppe kunstnere reiser inn i hjertet av Nord-Korea og utfordrer landets mest sentrale verdier mens verden er på randen av en atomkrig?

I 2017 ble en gruppe internasjonale kunstnere (bildet) invitert til Pyongyang. I løpet av 10 dager skulle de produsere samtidskunst og møte kollegaer fra et regime der alle kunstnere er statsansatte og de siste hundre år med kunsthistorie er sensurert vekk. Er det likevel mulig å drive meningsfull kulturutveksling? Den norske kunstneren Morten Traavik har samarbeidet med Nord-Korea siden 2011. Mens verdenssamfunnet har møtt Kim-regimet med fordømmelse, sanksjoner og trusler i 65 år, mener Traavik at kunst er en mer spennende tilnærming. Hans prosjekter fremstår som trojanske hester som påvirket systemet fra innsiden.

MORTEN TRAAVIK PÅ BESØK
Filmskaper og multikunstner Morten Traavik deltar på Q&A etter filmen. Traavik er kjent for omdiskuterte iscenesettelser som “Miss Landmine” (2009), “Pimp My Aid Worker” (2010) og filmen Liberation Day (2016). Han har gjennomført en rekke samarbeidsprosjekter med nord-koreanske kunstnere og kulturmyndigheter siden 2011, og kjenner det lukkede landet godt fra innsiden. Hans siste prosjekt DMZ Academy blir presentert i filmen.

FOTOUTSTILLING
Fotograf Tor Jørund Pedersen (Kristiansand) har vært på flere av turene til Nord-Korea, sammen med Morten Traavik. Denne kvelden kan du se et knippe av hans flotte fotografier fra den siste turen (som også filmen handler om). Utstillingen er i foajéen før og etter visning.

KUNST/FILM
Visningen er en del av konseptet KUNST/FILM, som er et samarbeid mellom Agder Kunstsenter, NBK-Agder, Kristiansand Kunsthall, NK Sør og Cinemateket. Etter filmen blir det åpent i baren og litt enkel servering, for de som vil henge igjen.

FILMFAKTA
Regi: Tommy Gulliksen, Norge 2018.
Dokumentar. 102 min.
Engelsk tale, norsk tekst. Format: Digital kinofilm.
NFI: WAR OF ART