Welt am Draht

Sjelden sjanse: Fassbinders fabulerende sci-fi tv-drama på cinematekene. Tysk films wonderboy på syttitallet Rainer Werner Fassbinder foregrep The Matrix og tanken om virtuelle virkeligheter i denne nå nyrestaurerte science fiction tv-produksjonen med et kvart århundre. Gjør deg klar for en helaften med Simulacron 1 som skaper Verden 2 der Verden 1 utprøver fremtiden i en virtuell kopi av seg selv, og der Verden 2 åpner for samme tanke i en Verden 3.

Welt am Draht (som kan oversettes med ”Verden i en tråd” eller ”Verden på tråden”) er en serie i to deler som Fassbinder laget for tv-stasjonen WDR. ”En veldig vakker historie,” sa han selv, ”om en verden hvor man kan lage projeksjoner av mennesker ved hjelp av en datamaskin. Dette fører selvfølgelig til usikkerheten om hvorvidt man selv er en projeksjon, ettersom projeksjonene virker virkelige i en slik virtuell verden. Kanskje eksisterer vi egentlig i en virtuell verden i en større virkelighet? Slik bygger serien på en gammel filosofisk modell, som her får en viss horroreffekt.”

Verden i en tråd er en tv-serie som uten problemer kunne bli vist på lørdagskvelden på enhver underholdningskanal på tv,” skriver fassbinderspesialisten Christian Braad Thomsen. ”Den er skinnende blank og effektivt fortalt, uten antydning til den steile og mer idiosynkratiske fortellerformen som Fassbinder ofte dyrker i sine spillefilmer.”

 

Originaltittel Welt Am Draht
Land: Vest-Tyskland
År: 1974
Med: Klaus Löwitsch, Mascha Elm Rabben, Adrian Hoven, Günther Lamprecht
Lengde: 102 min. + 108 min
Tale: Tysk
Tekst: Engelsk