Wendy and Lucy

Reprise på oppfordring: Kelly Reichardts upretensiøst sterke hverdagsdrama fra fattigdoms-USA
Regnet som årets beste amerikanske film i 2008 av mange kritikere er Wendy og Lucy blitt til på et budsjett lavere enn en norsk novellefilm. Med en fabelaktig Michelle Williams i hovedrollen. Filmspråket er sparsommelig, men akkurat rikt og presist nok til å fortelle eksakt det filmen vil si. Ikke et ord eller bilde er overflødig i Wendy og Lucy.

Wendy er fattig i et rikt land. Hvis du ikke har jobb eller familie, og ikke omfattes av velferdsordninger, hva gjør du for å overleve? Du har kanskje ikke engang råd til noe så banalt som hundemat. Wendy er et slikt menneske. Filmen åpner i et pregløst miljø i utkanten av en nordamerikansk by. Like i nærheten, i et grønnfarget skogholt opplyst av solgløtt, spaserer en ung kvinne mellom trærne i følge med sin hund. Dette er Wendy og Lucy. Vi observerer dem mellom trærne, og i tempo med de to iakttar vi den fredelige scenen. Men hyggen skal raskt erstattes av et usminket hendelsesforløp – hentet fra kjelleren av det amerikanske samfunnet – et nøkternt, minimalistisk drama uten utvendig dramatikk, men med desto mer opplevd smerte. Dette kunne ha vippet over i det sentimental, men det skjer aldri i Reichardts regi.

Filmen er ikke vist på ordinær kino i Norge, men gikk sin seiersgang på Cinematekene for to år siden. Nå får du sjansen igjen.

Originaltittel: Wendy and Lucy
Land: USA
År: 2008
Med: Michelle Williams, Will Patton, Will Oldham, John Robinson
Lengde: 80 min.
Tale: Engelsk
Tekst: Norsk