West Side Story

Med Romeo og Julie, Bernsteins musikk, Sondheims sangtekster, Robbins koreografi og 70mm film skapte Robert Wise 1960-tallets store musikal.
West Side Story representerte på mange måter en fornyelse av musikalen og musikalfilmen, ikke minst fordi den hentet opprørske ungdomsgjenger og New Yorks skitne gater inn i handlingen. Den store klassiske dirigenten Leonard Bernstein bidro med heftig rytmisk musikk med mye bruk av tritonus, ”djevelens akkord”, og så utagerende som her hadde det aldri vært danset i amerikansk musikalfilm før.

I bunnen for handlingen ligger Shakespeares velbrukte Romeo og Julie-tema, de unge elskende som ikke kan få hverandre fordi de tilhører grupper som hater hverandre, i West Side Story den hvite ungdomsgjengen The Jets mot den puertorikanske The Sharks. Dette var en meget aktuell konflikt etter den omfattende innvandringen fra Puerto Rico til Fastlands-USA, særlig New York, på 1950-tallet.

Fra den berømte åpningssekvensen hvor kamera starter med et panoramabilde av byen og senkes ned til å fange inn gjengmedlemmene dansende i gata, og fram til filmens klimaks, elektrifiserer West Side Story 70mm-lerretet, teatralt og realistisk på samme tid. Og i rollen som Maria, Natalie Wood, som på dette tidspunktet sto på høyden av sin karriere, men synge selv fikk hun ikke lov til. West Side Story sopte med seg en hele ti Oscar i 1961, og akademiet belønte velfortjent regissør-produsent Robert Wise både for beste film og beste regi. 

Originaltittel: West Side Story
Land: USA
År: 1961
Med: Natalie Wood (Marni Nixon, sang), Richard Beymer (Jimmy Bryant, sang), Russ Tamblyn, Rita Moreno
Lengde: 145 min.
Tale: Engelsk
Tekst: Utekstet