Ny serie: Godards mesterverk x 4

I februar kan du glede deg til fire filmer av mesterregissøren Jean-Luc Godard, som har vært en enorm inspirasjonskilde for mange filmskapere senere – blant annet Quentin Tarantino. Første film ut er «Til siste åndedrag» som ga 60talls-publikummet bakoversveis på grunn av sin ultra-hipphet, lave moral og hyperaktivitet, som de ikke hadde sett maken til på den tiden.

Jean-Luc Godard
Den franske regissøren Jean-Luc Godard var en av de betydeligste regissørene innenfor «den nye franske bølgen» som startet på 50/60-tallet. Han laget moderne film som brøt fullstendig med konvensjonene, til både forargelse og stor glede for kritikerne og publikum. Filmene hans representerte noe helt nytt, med håndholdt kamera i naturlig lys og med åpenbare «feil» som jump cuts, aksebrudd og ujevn kameraføring. Godard er en instinktiv og spontan regissør som tør å følge sine innfall. Han er blitt et begrep i filmhistorien, ikke bare som den nye bølgens intellektuelle «enfant terrible», men som personifikasjonen av den konstant søkende og eksperimenterende filmregissør.

Den nye franske bølgen
Filmene var et friskt pust i fransk film på sekstitallet, og var kjennetegnet av lave budsjetter, enkelt produksjonsutstyr, håndholdt kamera, flytende kameraføring, jump cuts og scener «on location» i stedet for inne i studio, ofte hjemme hos regissørens venner. Mange av skuespillerne i filmene improviserte dialoger og replikker, og filmene er ofte politiske og samfunnskritiske. «Den nye franske bølge» ble i tillegg til Godard også representert ved regissører som Francois Truffaut, Jacques Demy, Jacques Rivette, Claude Chabrol og Jacques Rozier.

Godard-filmene som vises
Til siste åndedrag (1960) – 14. februar kl. 18
Le Mepris (1963) – 21. februar kl. 18
Outsiderbanden (1964) – 27. februar kl. 18
Alphaville (1965) – 28. februar kl. 18

Mer info:
Jean-Luc Godard
Den nye franske bølgen