HAL ASHBY x 2

Hollywoods beskjedne stjerneregissør. Til tross for å ha skapt noen virkelige stjernefilmer på 70-tallet, er Hal Ashby et relativt ukjent navn. Noen mener det skyldes hans beskjedenhet. Han står bak kultklassikere som Harold and Maude (1971), Shampoo (1975) og Being There (1979).

Ashby’s eksentriske følsomhet og offbeat historier er forbilledlig, og ligger ofte som en slags DNA i andres filmer. Wes Andersons Rushmore (1998) er for eksempel sterkt inspirert av Ashby. Hovedrolleinnehaver i filmen, Jason Schwartzman, hevder å ha sett Harold and Maude regelmessig under innspillingen av filmen, for å fange akkurat den riktige stemningen.

Beskjedenheten til tross, publikum kan merke Ashbys kraftige tilstedeværelse og bevisste valg i sine filmer: Stram redigering, uklanderlig bruk av musikk, ukonvensjonelle kameraplasseringer, fremmedgjorte karakterer og hans helt særegne bitende humor. Ashby blir omtalt som en av «Hollywood-rebellene». Han slet med stoffmisbruk og depresjoner, og døde altfor tidlig av kreft i 1988.

Visninger – HAL ASHBY:
THE LAST DETAIL  (med Jack Nicholson) – 27. mars
BEING THERE   (med Peter Sellers) – 24. april