JEAN-LUC GODARD x 2

Fransk-sveitsiske Jean-Luc Godard (f.1930) startet sin karriere som filmregissør etter å ha vært filmkritiker i det franske filmtidsskriftet Cahiers du Cinema. Han skal ha uttalt at den beste filmkritikken er å lage film selv, og hadde en svært produktiv periode fra 1959 og gjennom sekstitallet, hvor han laget rundt tyve spillefilmer.

Mange unge, spennende regissører markerte seg i Frankrike på 60-tallet, og Godard var frontfiguren for «Den franske nye bølgen» (Nouvelle Vague). Han var intelligent og vittig og hadde en fabelaktig kjennskap til filmhistorie. Godard hadde en enorm betydning for moderne film, og var svært opptatt av «Auteur-teorien», som kort fortalt betyr at en regissør må sette «personlige avtrykk» på sine filmer. To av hans store forbilder var regissører som Hitchcock og Howard Hawks. Godard lager fremdeles film, men for mange er det helst 60-tallet han forbindes med.

Godard laget mange filmer sammen med skuespiller Anna Karina, som også var han kone i 6 år. Hun har hovedroller i begge de to Godard-filmene denne våren.

VIVRE SA VIE – tirsdag 20. mars kl 18.00
PIERROT LE FOU – tirsdag 15. mai kl 18.00